CYKLISTICKÝ TRADICIONÁL LADISLAVA JANEČKA

PROGRAM / PROPOZICE

5.6.-7.6.2009, Železné hory, Holín – chalupa „U Janečků“

 

Vážený a milý příteli, závodníku, cyklo-pivní nadšenče,

Ano, Tradicionál je opět tady!. Tentokrát v netradičním červnovém termínu, který se možná stane novou tradicí, pokud se osvědčí. Je to těžko uvěřitelné, ale je to  již po páté! Jsme starší, jezdíme pomaleji, přibyly děti, ubylo sexu… Tradicionál však zůstává jednou z mála jistot, které nám dnešní svět nabízí. Cesta, kolo, les, pivo, duše,  kámoši, oheň, pivo, maso…to jen pár HODNOT, které se mi vybavují a kvůli kterým na TLJ tak rádi jezdíme. Volného času organizátorů zase ubylo, opět tedy budou propozice stručné, bez keců, méně vtipné…

Jak velí tradice Tradicionálu, každý ročník s sebou nese nějaké změny. Vždy se mění trať, mírně se mění pravidla (na základě chyb z minulých ročníků), a to vždy s jediným cílem: Vytvořit závod, který se bude všem líbit, bude jiný než ročník minulý a  splní to, co od Tradicionálu očekáváte.

Co bude jiné letos?

Trať – bude opět jiná, většinu míst však budete znát z předchozích ročníků. Budeme se snažit o skloubení toho nejlepšího z prvních dvou ročníků, prioritou zůstává zařazení terénních úseků. Je pravděpodobné, že klesne množství vypitého piva během závodu.

Kategorie – otázka vypsání kategorií zůstane otevřená do uzavření prezentací. Vracíme se k modelu 3 kategorií: Základní – Open (všichni účastníci individuálně, v podstatě kategorie muži), Ženy a nadstavbová -  Páry/Rodiny. U této kategorie  se budou sčítat body a časy prezentované dvojice (pouze heterosexuální). V případě rodiny (což je pár tehdy, pokud  jeden ze závodníků veze prcka libovolno jak) se tomu, kdo dítě veze, násobí počet kontrol koeficientem (1,5 + váha dítěte v kg/ váha závodníka kg). Nebude tedy samostatná kategorie ženy. Vyhodnocovat a odměňovat se budou nejlepší tři kategorie Open, nejlepší z kategorie Páry/Rodiny a nejlépe umístěná žena.

Trička pro účastníky!

Bejkárna asi nebude J

 

Zde je podrobný popis závodu a pravidel:

Prolog bude v podstatě zahřívacím kolečkem před startem hlavního závodu a jeho význam je hlavně exhibiční. Půjde o první setkání rivalů v plné zbroji, očekává se velké machrování, kecy, zastrašování soupeře atd. Trať povede přímo vesnicí Holín a nejbližším okolím, peloton se tedy poprvé představí domorodcům a vyvolá v mikroregionu tu pravou závodní atmosféru. Délka bude přibližně 2 km. Start bude hromadný. Jelikož trať vede obcí, bude rychlost závodníků omezena na max. 30 km/h. Vítěz závodu se oblékne do žlutého trikotu a bude se koncentrovat na Hlavní závod stejně jako všichni ostatní.

Hlavní závod je koncipován jako mírně orientační (pojede se podle turistické mapy M 1:50 000), hodně občerstvovací (spojen s přiměřenou konzumací dobrého piva). Nejlépe ho vystihuje označení pivní scorelauf. O co jde? Závodník dostane mapu s vyznačenými body coby kontrolami a průkazku. Každá kontrola má bodové ohodnocení (1 i více). Úkolem závodníka je v časovém limitu 7 hodin projet, co nejvíce kontrolních bodů a vrátit se do cíle. Při překročení tohoto času následuje diskvalifikace. Rozhodující je počet získaných bodů, v případě rovnosti rozhoduje čas v cíli. Trať bude postavena tak, že bude v silách nadpoloviční části účastníků projet v daném limitu všechny kontroly. Kontroly budou hospodské a přírodní. Při hospodské kontrole závodník kontaktuje kontrolní osobu – hostinského/skou, dostane malé(velké) pivo, to vypije, zaplatí a dostane razítko do své průkazky. Pivo musí být bezpodmínečně nutně dopito. Ve vzdálenosti >100 m od hospody je však povoleno zvracení, a to jak samovolné, tak i všelijakými způsoby vynucené.

Na hospodských  kontrolách je povoleno pít místo piva stejné množství libovolné tekutiny, v případě nekojících a netěhotných žen a mužů nevezoucích dítě se takové chování považuje za žabařství a je možné se takovému počínání veřejně vysmívat. Zároveň se tímto závodník (s výjimkou uvedených výjimek) vyřazuje z možnosti postavit se na stupně vítězů.

Na základě zkušeností z loňska je třeba připomenout zásadní pravidlo: Pokud závodník najde hospodské zařízení zavřené nebo je jiným způsobem znemožněno vypít na kontrole pivo, je jeho povinností vyhledat nejbližší možný výčep (ve stejné obci) a pivo vypít. Pokud se mu to nepodaří, může ztrátu doplnit double pivem na příští pivní kontrole. Jinak mu nebude kontrola započítána.

 

Organizace a zajištění víkendu

Vzhledem k množství účastníků již není možné zajistit vše. Nicméně vaše spoluúčast nebude veliká. Zajištěno bude následující:

-      pivo silné regionální značky, 2 sudy

-      minerálky, voda, káva, čaj, mléko

-      kotel polívky nebo guláše po závodě

-      roztopený gril a flákota na něj

-      nedělní snídaně

 

Je tedy nutné, aby si účastník zajistil:

-      jídlo v pátek večer, nejlépe něco na oheň

-      sobotní předzávodní snídaně

-      ovoce, zeleninu

-      drobné laskominy a pochutiny k nabídnutí

 

Vzhledem k ubytovací kapacitě chalupy a věkové skladbě ubytovaných by bylo ideální, kdyby část lidí spala ve stanech. Zejména pro rodiny s dětmi je to více než vhodné, neboť v chalupě se zřejmě nepodaří zajistit klid. Je na zvážení každého účastníka, zda by tato možnost pro něj nebyla reálná, možná  i příjemná. Prostě si vemte stan (aspoň někdo) a basta!

 

Orientační program v bodech

Páteček – jako vždy

Sobota – zcela tradiční

Neděle – těžko říct, možná to bude takhle….

Startovné a ostatní

Startovné je stejně jako loni stanoveno na celý sportovně-kulturní víkend a je povinné pro všechny účastníky, tedy i nezávodníky. Nezmenšuje se pro absentéry některých částí víkendu. Startovné je z důvodu rozdílné konzumace stanoveno zvlášť pro ženy a muže a také je rozdílná výše při včasné nebo opožděné registraci Letos došlo opět k navýšení, zejména vzhledem k tričkám. Čili:

 

včasná registrace

opožděná registrace

Muži

500 Kč

555 Kč

Ženy

400 Kč

444 Kč

Registrace probíhá v pátek do 23:59, případně v předstihu elektronicky na adrese ředitele závodu: ondrej@bohuslav.com

Ostatní - vemte si spacák, kolo, helmu, duše, půllitry, prachy v mincích (asi 100 Kč) a hlavně formu!

Doufáme, že Tě program zaujal a přijmeš tuto výzvu! Jde nám o sport, jde nám o zábavu a společné zážitky a také se chceme podílet na propagaci a podpoře Železných hor, tohoto krásného, leč trochu zapadlého regionu.

Těšíme se na Tvou účast!

Organizační výbor