12.08.00 Mladá fronta
Dnes: Pivo je dobré, chce jen trochu vychladit (1/1)
Zdroj: Mladá fronta Dnes
Datum: 12.08.2000
Název: Pivo je dobré, chce jen trochu vychladit
Rocník: 11
Císlo: 187
Autor: JAN CIZNER
Str.: 01
Rubrika: Titulní strana
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: MF20000812020006
Text:
Praha(ciz)-Dobré, pánové, ale chtelo by ješte trochu
vychladit. Památná veta paní sládkové z Postrižin, kterou
si dnes dovolí ríci hostinskému jen málokterý z návštevníku
nekteré z restaurací. "No a to já mužu," ríká
Jaroslav Svoboda. "Jenomže velmi opatrne, protože vztah
mezi pivovarem a hospodami je úplne jiný než v tech vzpomínaných
tricátých letech," dodává. Svoboda, prošedivelý pán
stredního vzrustu s menším pivním bríškem, je obchodním sládkem
smíchovského Staropramenu. "To je skutecne funkce jako
vystrižená z Postrižin. Stejne jako pan Schmitzer ve filmu objíždí
re staurace a hádá se s hostinskými o kvalitu piva,"
vysvetluje šéf retezce restaurací Staropramenu Ivan Šlechta.
"Naucit majitele restaurací loajalite k pivovaru, to považuji
za svuj nejvetší a zároven nejtežší úkol. Stavovská cest
v restauracích casto chybí. Bude to ješte dlouhá cesta,"
ríká Svoboda. Považuje to za jeden z vubec nejtežších úkolu,
které má. Proto také podle neho nemuže vtrhnout do hospody a
vynadat výcepnímu, že pivo je teplé nebo páchne necím
neprirozeným. Hostinský totiž pujde k jinému pivovaru a to je
v dnešní dobe príliš velká cena.
"Když vám u kalného nebo zapáchajícího piva vrchní
rekne, že to takhle lidem chutná, zustanete chvilku stát ale
kolotoc vysvetlování se musí opakovat. Pomalu ríkám, co
delat jinak. Musím si ovšem dávat pozor a nesmím ranit jeho
hrdost. Nikdo neslyší rád, že tocí špatné pivo,"
pripomíná Svoboda. Nekdy takové situace reší tak, že se
domluví se štamgasty a vrchním, objedná autobus a odveze je
do pivovaru. Provede je areálem, kde všichni vidí, jak se pivo
delá, a mezitím vysvetluje, jak se o pivo starat. "Když
si pak dají pivo prímo v pivovaru, chtejí takové i v domovské
hospode," ríká sládek s tím, že pokud nezabere ani
dlouhodobé presvedcování, je lepší nechat provinilce odejít
ke konkurenci. Nekdy je však složité presvedcit vlastní
obchodní zástupce, aby takového hostinského pustili k vode.
"Ztráta každé hospody zamrzí, ale at si przní pivo
nekoho jiného," dodává sládek. Svoboda, který z výrobního
oddelení odešel do obchodního, má nyní vetší vliv i na
prodejce. "Obrušuji hrany mezi výrobou a prodejem. Jedni
nutí prodávat kvalitu a druzí musí vykazovat velké odbery.
Je to stret dvou svetu, ale mám pocit, že po mém rocním
pusobení se vztahy zlepšily," ríká sládek. Obchodní sládci,
kterí celý život varili pivo a ted jezdí po republice a
vysvetlují v restauracích, co mu svedcí a co ne, jsou v zemi všehovšudy
tri. Jeden na Smíchove, druhý v Braníku a poslední na severu
Moravy v Ostravaru. Ostatní pivovary zatím spoléhají jen na
obchodní zástupce. Jaroslav Svoboda delá v pivovaru pres
tricet let a za tu dobu ho na Smíchove zná snad každý. Vždyt
krome toho, že varil pivo a delal mistra ve stácírne lahví,
byl dlouhá léta podsládkem, který fakticky zodpovídá za výrobu
piva hlídá totiž jeho cestu z varny pres ležácké sudy až k
branám pivovaru. PRVNÍ ŠNIT PO RÁNU "Zase jedeš cmuchat,"
pokrikuje muž stojící u stácírny, zatímco sládek krácí
napríc pivovarem do restaurace, kterou smíchovští nedávno
otevreli prímo v areálu. "Sem chodím denne a spíše ze
zvyku, protože tady je všechno v porádku," ríká Svoboda.
"To by byla sakra ostuda, kdyby tomu tak prímo v pivovaru
nebylo," dodává. Pozdraví se s cíšníky a požádá o
"šnit" piva, tedy asi dva loky do pullitru, od Kvasnicáku
a Millenia dvou specialit Staropramenu. Po této první krátké
návšteve sedá Svoboda do služební octavie a vyráží do dalších
restaurací. Plán cesty si stanovuje ráno podle aktuálních
problému. U ostatních restaurací zastavuje jen namátkove.
"Mám na starost pres ctyri a pul tisíce hospod, takže je
jasné, že se na každou jednou za mesíc nedostane. Ale hospodští
si to mezi sebou reknou a už jenom to obrázek pivovaru trochu
vylepšuje," vysvetluje Svoboda a vyjíždí z Prahy smerem
na západ. Poprvé se zastavuje v restauraci U Tumu. "Dobrý
den, já jsem sládek z Pražských pivovaru. Mohl bych se podívat
na sklep a zeptat se na pár vecí?" ptá se dámy u výcepu,
která volá provozního. "Jak jste spokojeni s pivem? Nemáte
s námi žádné problémy?" obrací se na provozního
cestou do sklepa. "Jo, dobrý, problémy moc nejsou, jenom
nekteré sudy sem tam moc pení," ríká provozní. Sládek
se ho proto ptá na tlak piva i na zpusob uskladnení a zacházení
se sudy pri vykládání. "To všechno totiž muže kvalitu
piva ovlivnit," ríká. "Pivo dnes z pivovaru nemuže
odejít špatné. Bez nekolika rozboru v laboratori a degustací
se nová várka nezacne vubec stácet do sudu a lahví,"
vysvetluje. Podle sládka vetšina problému s pivem vzniká
jinde. "Vetšinou se ukáže, že jde o problémy technického
rázu. Napríklad teplotní šok, který pivu hospodský pripraví
tím, že ho ochladí z dvaceti stupnu na predepsaných sedm ci
devet, mu nemuže prospet," vysvetluje sládek. Problém muže
být i v tom, že hostinští nezapínají chlazení, protože se
jim elektrina zdá moc drahá. "A je rada na mne. Musím
vrchního presvedcit, že šetrení na kvalite piva se mu
nevyplatí," ríká sládek. Pri odchodu se ješte sládek
zeptá na nové druhy piva Staropramenu. "Jo, zkusili jsme
to nové Millenium, ale nechutnalo nám. Vypili jsme ho sice, když
byl sud zadarmo, ale je takové divné," ríká provozní.
Sládek trpelive vysvetluje, jak se Millenium vyrábí, že svou
nezvyklou granátovou barvu nezískává barvením, ale pridávanými
bylinami, presto si provozní trvá na svém. "Je to holt
desítková hospoda, tady je presvedcování nejhorší," ríká
po východu z restaurace sládek s tím, že lidé si vetšinou
Millenium oblíbili. KVALITA SE VYPLÁCÍ Pri pohledu na plechový
poklop sklepa, kudy do restaurace putují nerezové sudy a plní
se tanky, zavzpomíná: "To je také jeden z problému, o
kterém všechny pivovary mlcí. Nikdo nedonutí hospodského,
aby nevytocil cizí pivo. Jednou jsem vycházel z nejaké hospody
a koukám, jak chlap hází dolu z nákladáku sudy do sklepa. To
me samo o sobe dožralo, protože když s tím mlátí o zem, nicí
výcepní zarízení v sudech. Pri bližším pohledu jsem ovšem
zjistil, že sudy mají nejaké divné vícko. Házeli tam krušo
vice, jen to svištelo," vypráví Svoboda. Na prímou otázku
potom hostinský odpovedel, že mu dobíhá smlouva a musí ješte
trochu konkurencního piva vytocit. A zase znovu. "Trpelive
a opatrne vysvetluji, snažím se povídat si s nimi o jejich
problémech a mezi recí jim vtloukám do hlavy alespon základní
pravidla toho, jak se starat o pivo a proc se vyplatí být verný
jedné znacce," ríká Svoboda a vzpomíná, jak nedávno
narazil na restauraci U Petrícku v Roudnici nad Labem. "Tam
mi srdécko pookrálo, protože naše pivo se v ní tocí od roku
1897. Ted ji majitelé získali zpet v restituci a ukázkove se o
ni starají," ríká nadšene s tím, že by si urcite
zasloužila nejaké ocenení. Cestou k další restauraci sládek
vysvetlí problém se sudy. Pokud s nimi totiž prepravce nešetrne
mlátí o zem, muže se výcepní ventil a trn v sudu uvolnit
nebo nalomit. Potom prisává vzduch, pivo pení a nedokáže s tím
udelat nic ani sebelepší výcepní. "Opravy sudu nás také
prijdou na pekné peníze. Náhradní výcepní ventil prijde asi
na patnáct set korun," vysvetluje Svoboda s tím, že se
pivovar chce zamerit i na spedicní firmy a naucit je lépe zacházet
se sudy. Další hospudka Malý kotel je útulná drevem obložená
místnost, kde po poledni sedí u pullitru nekolik verných. Paní
výcepní sice nemá vedoucího po ruce, ale ochotne vede sládka
do sklepa. Ten, i když se zhrozil, zacne pomalu vy svetlovat.
"No, madam, je to lepší než posledne, už tu není ten
pytel shnilých brambor, ale chtelo by to vymalovat, nemyslíte?"
ríká Svoboda. "To udelá hrozne moc. Plísen na strope je
jak od uhlí. I když už máte lepší kompresor, vzduch, který
nasává, také ovlivnuje kvalitu piva. Cistíte každý vecer
trubky?" ptá se. "No, každé ráno," ríká
korpulentní dáma. "Víte vecer, když dotocíte pivo, by
to bylo urcite lepší," vysvetluje Svoboda. "Když já
vecer nemám cas. Pospíchám na autobus, a než je všechny z
hospody vykopu, div mi neujede," omlouvá se výcepní a
nalije šnit piva se slovy "Dobré, že jo?" "Není
špatné. Ten sklep by to ale vymalovat chtelo," presvedcuje
ji sládek. "Pivo je totiž neprirozene cítit. Muže to být
bud od nevycištených trubek, v nichž jsou celou noc zbytky
nevytoceného piva, nebo od plísne ve sklepe." Nikdo z
hostu si ovšem na pivo v hospudce nestežuje. "To další
hospoda je jiný kafe," ríká Svoboda cestou z Malého do
Velkého kotle, jak se další restaurace jmenuje. Místo, kde se
mesícne vypije pres šedesát hektolitru piva, si dnes každý
pivovar pochvaluje. "To už je slušná výtoc, protože
hospod je dnes moc. Kdo udelá pres stovku, toho si považujeme,"
ríká Svoboda. Ovšem Velký kotel, což je restaurace s
nekolika sály, už okolo tretí hodiny slušne zaplnená, podle
místního vrchního v dobách své nejvetší slávy vytocil
petatricet hektolitru. "No jo, ale denne! A dvanáctky! Horníci
se tu cinili. Pivovar sem nestacil vozit cisterny," ríká
sládek. JEN DVE PIVA DENNE Denne sládek objede na sedm, nekdy
deset restaurací, kde krome obvyklého ochutnávání a rad ve
sklepe tráví hodne casu i obycejnými diskusemi s výcepními a
návštevníky. "Lidé jsou rádi, že vidí nekoho, kdo
pivo vyrábí. Sládek ješte stále má své jméno a lidé na
neho rozhodne dají více než na obchodního zástupce," ríká
Svoboda. "Já ho s nimi piju a povídám si s nimi o všem,
co k pivu patrí. Je to taková nenásilná pivní škola."
Vecer, když sedá po návštevác
nekolika dalších restaurací do služebního auta a vyráží
zpet do pivovaru, má vypita zhruba dve piva. Dvema mentolovými
bonbony Tic tac si spravuje chut. "Opít se samozrejme
nemohu a ty dva pullitry mám vlastne rozloženy pres celý den,
takže to není tak hrozné. Tic tac si dávám spíš pro dobrý
pocit," ríká Svoboda s úsmevem, že ho ješte žádný
policista nemusel stavet kvuli premíre alkoholu v krvi.
JAN CIZNER
Fotografie:
Obchodní sládek Jaroslav Svoboda z Pražských pivovaru, jeden
ze trí mužu v republice, kterí se mohou chlubit profesí
pripomínající Postrižiny, posuzuje kvalitu piva
Fotografie: MAFA ROBERT ZLATOHLÁVEK
<<<Konec>>>
Anopress spol. s r.o. © 1999, 2000